5 ukusnih recepata za Masport roštilje
Pokrenite, upalite i uživajte
Ljeto je vrijeme za roštiljanje. Za vas imamo pet ukusnih recepata s mesom, ribom, povrćem i slasticama koje se jednostavno pripremaju na Masport roštilju.
Ratatouille
Sastojci za 4-6 osoba:
1 srednji patlidžan
2 srednje glavice luka
4 male tikvice
1 srednja crvena paprika, bez sjemenki
1 srednja zelena paprika, bez sjemenki
2 velike rajčice
6 žlica maslinovog ulja
3 češnja češnjaka, usitnjena
1 žlica svježeg bosiljka ili 1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog ružmarina
1 lovorov list
1 žličica soli
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
Priprema:
Tanko narežite patlidžan, luk i tikvicu. Rajčice ogulite, izvadite unutrašnjost i narežite ih na male kockice.
Stavite veliku tavu na roštilj i zagrijte ulje na jakoj vatri. Ako imate odgovarajuću vatrostalnu posudu, možete i u njoj zagrijati ulje. Dodajte luk i češnjak i kuhajte oko 5 minuta ili dok luk ne omekša i postane proziran. Zatim dodajte patlidžan, papriku i tikvicu. Kuhajte još 5 minuta uz često miješanje.
Dodajte rajčice, bosiljak, ružmarin, lovorov list, sol i papar. Pospite peršinom. Zatvorite roštilj, smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte još 50-60 minuta.
Domaća pizza s roštilja
Sastojci:
Tijesto za pizzu (kupovno ili domaće)
Maslinovo ulje
Kukuruzno brašno ili slično (spriječava lijepljenje pizze na kamen)
Umak od rajčice
Mozzarella ili parmezan, naribani
Feta sir
Šampinjoni, tanko narezani
Paprika, tanko narezana
Svježi bosiljak, nasjeckan
Pesto
Feferoni, tanko narezani
Luk, tanko narezan
Narezana šunka
... drugi nadjevi za pizzu, po želji.
Priprema:
Stavite Masport Barbecue Pizza Stone u roštilj, zatvorite poklopac i zagrijavajte na oko 200 - 220 ° C oko 30 minuta. Pripremite tijesto za pizzu i nadjev po želji. Pazite da ne preopteretite pizzu ili korica neće biti hrskava. Otprilike trećina šalice umaka od rajčice i sira dovoljna je za jednu pizzu. Na tijesto izlijte umak od rajčice, pospite sirom i nadjenite pizzu željenim sastojcima. Ne zaboravite ostaviti dovoljno ruba da se stvori lijepa korica. Lagano pospite malo kukuruznog brašna ili slično na kamen za pizzu kako biste spriječili lijepljenje i nježno gurnite pizzu na kamen za pizzu. Pecite pizzu dok korica ne porumeni, a sir se ne postaje zlatnožute boje, otprilike 10 do 15 minuta. Ako želite, pred kraj možete po vrhu posuti još malo sira. Izrežite na komade i poslužite.
Rib Eye odresci s ružmarinom
Sastojci za 4 osobe:
4 Rib-Eye-Steaks, 2 do 2,5 cm debljine
1 žlica ulja
2 žlice svježeg ružmarina (ili 2 male žličice sušenog ružmarina)
Sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
Odreske premažite uljem i na obje strane pospite jednake količine ružmarina. Ostavite odreske na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Pripremite roštilj.
Pecite odreske na srednje jakoj vatri dok ne budu pečeni do željene pečenosti. Lagano okrenite odreske na pola pečenja. Začinite solju i svježe mljevenim paprom te poslužite uz salatu ili povrće.
Škampi sa žara
Sastojci – za oko 60 komada:
1 kg srednje velikih škampi, oguljenih i očišćenih
3,5 žlica otopljenog maslaca ili margarina
Za marinadu:
1 žličica soli
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
½ žličice češnjaka u prahu
4 žlice čili umaka
4 žlice crvenog ili bijelog vinskog octa
2 žlice Worcesterhire umaka
4 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
3 žlice ulja
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu i dobro promiješajte. Dodajte škampe i miješajte dok se potpuno ne prekriju marinadom. Pokrijte zdjelu i ostavite u hladnjaku 1-3 sata. Pripremite rešetku za pečenje.
Ocijedite škampe i sačuvajte marinadu. Marinadu pomiješajte s otopljenim maslacem ili margarinom. Škampe nanizati na ražnjiće i staviti na roštilj. Pecite na srednje jakoj vatri 6-8 minuta, okrećući jednom i obilato podlijevajući mješavinom marinade tijekom pečenja. Nemojte prepeći ili će škampi postati žilavi.
Rum-čokolada banana split
Sastojci za 1 porciju:
1 velika, srednje zrela, čvrsta banana
malo soka od limuna
1 žličica ruma ili nekoliko kapi arome ruma
25 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
2 marshmallowa, izrezana na male komadiće
Priprema:
Bananu ogulite, pokapajte limunom i stavite na sredinu dvoslojne aluminijske folije. Nožem pažljivo izrežite komad u obliku slova V iz banane. Ostavite ga sa strane. Šupljina bi trebala biti oko 1 cm široka i 1 cm duboka. U udubljenje stavite rum ili aromu ruma, zatim dio čokolade pa komadiće marshmallowa. Zatim pritisnite izrezani dio banane natrag na mjesto.
Sada skupite duge strane aluminijske folije, ostavljajući mali zračni prostor. Čvrsto stisnite kraće krajeve paketa i zavrnite krajeve prema gore tako da paket izgleda poput gondole. Ohladite u hladnjaku.
Stavite paketić na rešetku i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok čokolada ne počne omekšavati. Ako pečete nekoliko banana odjednom, nakon 5-6 minuta provjerite jedan od paketića koji se nalazi na najtoplijem dijelu roštilja. Nemojte prekuhati bananu.
Poslužite sa šlagom, sladoledom od vanilije ili čokoladnim posipom. Dobar tek!
Roštilji >