Prozračivanje pomoću AL-KO uređaja


Savršeno se pripremite za ljeto na otvorenom

Dani postaju sve duži, temperature rastu - krajnje je vrijeme da se posvetite travnjaku koji je tijekom zime bio zanemaren. Da bi se postavila osnova za prekrasan travnjak, travu treba pokositi na visinu od oko 4 cm. Travnjak bi tebao biti potpuno suh, inače će se vlati trave odrezati neravnomjerno. Također je teško očistiti kosilicu od mokre trave.


S prozračivačem do zbilja zelenog travnjaka

Prozračivanje uklanja neugodnu mahovinu, filc i mrtvu travu s travnjaka. To pospješuje unos hranjivih sastojaka u tlo. Ako su temperature stabilne oko + 15 ° C, vrijeme je za prozračivanje - idealno nakon druge košnje. Za prozračivanje su potrebni malo vještine i oprez: ako je oštrica postavljena preduboko, travnjak se može oštetiti. Stoga noževi prozračivača ne bi smjeli prodrijeti više od tri milimetra u zemlju.

Važno: "Kvaliteta ispred kvantitete" – prozračivajte najviše dva puta godišnje (proljeće & jesen) i ne tijekom trajne suše - travnjak treba vlagu da bi se obnovio. Nakon prozračivanja ostavite travnjak nekoliko tjedana da se odmori i tek onda ponovno kosite.


Prozračivanje | AL-KO Bitno o prozračivanju

Ovo biste trebali znati


| Kada prozračiti travnjak
Provucite malu metalnu grablju kroz svoj travnjak: ako vidite mahovinu ili ostatke pokošene trave, vrijeme je za prozračivanje - čak i ako se korov širi vašim travnjakom, to je jasan znak da vaš travnjak ne raste ispravno.

| Ovako funkcionira prozračivač
Naši prozračivači imaju rotirajući valjak s čeličnim noževima, koji nakratko prodiru u zemlju pri svakom okretaju.

| Podešavanje visine
Prilikom prozračivanja postavite ispravnu visinu, ne bi tebalo prekoračivati dubinu prodiranja od dva do tri milimetra.

| Sastav tla
Takozvani "filc" stvara se većinom na glinovitim tlima, sjenovitim travnjacima ili područjima koja zadržavaju vlagu. Takva tla trebalo bi  češće rahliti i prozračivati.

| Pravo vrijeme za prozračivanje
Najbolje je prozračivati u proljeće (travanj) i u jesen (rujan). Nakon prozračivanja travnjak bi trebalo pustiti da se regenerira. Molimo prije pokosite travnjak.

| Benzinski ili električni prozračivač
Električni prozračivači prikladni su za srednje velike travnjake, stvaraju malu pozadinsku buku i rade bez emisija. Benzinski prozračivači mogu se fleksibilno upotrebljavati i na većim površinama.


Prozračivanje | Ovako funkcionira prozračivač

Rahljenje & Prozračivanje: koja je razlika?

Gotovo svaki vlasnik vrta sanja o prekrasnom, bujnom zelenom travnjaku. Ali zašto neki vrtovi izgledaju poput suhe pustinje, a travnjak u susjednom vrtu svake godine iznova zasja najljepšom zelenom bojom? Uglavnom je to zato što susjed redovito rahli i prozračuje svoj travnjak. Dva procesa koja su bitna za blistavu livadu. Prozračivanje je je neophodno kako bi travnjak mogao upiti dovoljno hranjivih sastojaka i dobiti dovoljno zraka za ponovno disanje. Rahljenje je jednostavno objašnjeno, intenzivnije prozračivanje. Time se još više razrahljuje tlo i omogućuje mu se prekrasno obnavljanje. Vrtlari obično prozračuju svoj travnjak u proljeće kako bi ga osvježili nakon hladne sezone. To bi trebalo ponoviti na jesen. Pogotovo ako je zima prije bila posebno teška. To travnjaku daje hranjive sastojke potrebne za preživljavanje sljedeće zime.


Što zapravo znači prozračivanje?

Prozračivač sadrži valjak s čeličnim noževima. Oni prodiru u travnjak i uklanjaju ostatke filca, mahovine i biljaka. To se može usporediti s čvrstom grabljicom uskog zuba koja se malo zalijepi u zemlju i sa sobom zahvati dio filca kada se izvuče. Ova se metoda može koristiti i za male površine; za velike površine filca preporučujemo benzinski prozračivač. Bez obzira na to koji se tip uređaja koristi, važno je ukloniti dijelove biljaka koji su zimi uginuli, jer oduzimaju svjetlost i zrak travi koja raste. Napominjemo da treba prozračivati samo suhi, svježe pokošeni travnjak.

Prozračivanje | Čelični nož AL-KO prozračivača
Prozračivanje | Vremenski plan prozračivanja

Kada i koliko često prozračivati travnjak?

Travnjak se ne smije obrađivati ​​prerano - samo kada se može isključiti mraz na tlu. Također je važno da je tlo suho. To znači u ožujku i travnju, ovisno o vremenu. Da bi se postigao dobar rezultat prozračivanjem,  travu prvo treba odrezati na duljinu od približno 4 cm. To olakšava provlačenje valjkastog valjka kroz travnjak. Prozračivanje je moguće i u rujnu sve dok u zemlji ima dovoljno topline. Dovoljno je prozračivati jednom ili dva puta godišnje. Još jedan savjet: Sakupljeni filc ne smije se nakon toga stavljati na kompost.

Na ovo obratite pozornost prilikom prozračivanja

Pored rahljenja travnjak bi trebalo redovno prozračivati. Neki od naših uređaja su pored valjka za rahljenje opremljeni i valjkom za prozračivanje. Prozračivanje je za razliku od rahljenja moguće tijekom cijele godine, tako da zeleno još dulje ostaje svježe. U tehničkoj terminologiji ovaj se postupak naziva "aerifikacija".

Prozračivanje je samo po sebi razmljivo: vlati travnjaka lagano se zagrebu valjkom prozračivača koji ima čelične opružne zupce. Ovaj proces je stoga važan jer se površina postupno sabija, te kisik više ne može prolaziti prema dolje. Uz to, travnjak bolje apsorbira vodu nakon što se prozrači te više ne dolazi do zadržavanja vlage. Hranjive tvari tako bolje dolaze do korijena trave.

Ventilacija travnjaka | Valjak za ventiliranje jednog AL-KO prozračivača
Rasen wässern | Was Sie nach dem Vertikutieren machen sollten

Mjere nakon rahljenja i prozračivanja

U oba slučaja travu nakon toga treba jako zalijevati i gnojiti. Blagodat je to za tlo i biljke, koje osim kisika mogu dobiti i vodu do korijena. Nakon prozačivanja, gnojivo ima najveći učinak, jer se hranjive tvari tada mogu najbolje apsorbirati i preraditi. Možda će biti potrebno ponovno zasijati travnjak.

Zaključak: niti jedan vrtlar ne bi tebao propustiti rahljenje i prozračivanje. Travnjaku je također potreban piling jednom do dva puta godišnje, tako da u proljeće zasja punim sjajem i raste. Onaj tko se bude držao ovih savjeta, ne mora više biti ljubomoran na susjedov vrt.

Pronađite pravi prozračivač

Pri kupnji posebnu pozornost treba obratiti na radnu širinu i dvostruku funkcionalnost (rahljenje i prozračivanje). Prozračivanje se danas povremeno vrši ručnim uređajem, npr. grabljama ili ručnim prozračivačem. Međutim, ovakvo prozračivanje je zamorno, radno intenzivno i teško izvedivo na većim travnjacima. U verziji na motorni pogon znatno olakšavate svoj posao i smanjujete napor. Kvalitetni uređaji za prozračivanje također sakupljaju filc i mrtve biljne ostatke u vreću za sakupljanje, tako da nema potrebe za skupljanjem. Poput kosilica za travu, i prozračivači su dostupni kao uređaji na benzinski ili električni pogon.

Iako oni s benzinskim motorom obično imaju snažnije motore i optimalno su dizajnirani za veće travnjake, električni prozračivači posebno su impresivni zbog svoje manje težine. Najveći nedostatak ovdje je kabel za napajanje, koji se mora nositi i premiještati tijekom cijelog procesa rada.

Naši najbolji prozračivači

Br. art.: 112800 Opet raspoloživo od 16.07.2024
139,00 EUR
Br. art.: 113573 Opet raspoloživo od 16.07.2024
139,00 EUR
Br. art.: 113465 Opet raspoloživo od 16.07.2024
179,00 EUR
Br. art.: 113829 Opet raspoloživo od 16.07.2024
389,00 EUR

Vaše prednosti

AL-KO prozračivač prednosti | Podešavanje radne dubine

Uvijek ispravna radna dubina

Dubina rada može se podesiti na potrebnu razinu samo jednim pokretom. Oštrice bi trebale samo dodirivati ​​tlo prilikom prozračivanja kako se ne bi nepotrebno brzo trošile i kako ne bi oštetile korijenje travnjaka.

AL-KO prozračivač prednosti | Ušteda prostora kod pohrane

Pospremljen u trenu

Neki modeli prozračivača u trenu se mogu sklopiti. To osigurava jednostavan transport i pohranu koja štedi prostor.

AL-KO prozračivač prednosti| Izmjena noževa

Izmjena noževa

Valjke je moguće brzo i jednostavno promijeniti bez alata pomoću nazubljenog vijka. Vizualni indikator sigurnosti pokazuje je li valjak pravilno umetnut.

Učinkovito korištenje rozračivača

Prozračujte samo kad nije prehladno. Mora se isključiti prizemni mraz. Jer nakon prozračivanja travnjak treba vlagu da bi se regenerirao. Prilikom prozračivanja, čelične oštrice valjka trgaju mahovinu, filc i mrtvu travu s travnjaka. To pospješuje unos hranjivih sastojaka u biljku i uništava mahovinu.

Da biste učinkovito prozračili travnjak, preporučujemo npr. električni prozračivač AL-KO Combi Care 36 E Comfort ili benzinski prozračivač AL-KO Combi Care 38 P Comfort. Praktično: opremljeni košarom za sakupljanje, uređaji podižu labave biljke - nema potrebe za naknadnim lomljenjem. Nakon prozračivanja gnojite. A zatim ravnomjerno dosijte travu ručno ili rasipačem, te obilno zalijte travnjak.

| Sastav tla
Takozvani "filc" stvara se većinom na glinovitim tlima, sjenovitim travnjacima ili područjima koja zadržavaju vlagu. Takva tla trebalo bi  češće rahliti i prozračivati.

| Pravo vrijeme za prozračivanje
Najbolje je prozračivati u proljeće (travanj) i u jesen (rujan). Nakon prozračivanja travnjak bi trebalo pustiti da se regenerira. Molimo prije pokosite travnjak.

| Benzinski ili električni prozračivač
Električni prozračivači prikladni su za srednje velike travnjake, stvaraju malu pozadinsku buku i rade bez emisija. Benzinski prozračivači mogu se fleksibilno upotrebljavati i na većim površinama.Želite li kolačiće?

Tvrtka AL-KO Gardentech d.o.o. i njeni partneri trebaju vaš pristanak (kliknite na "Prihvaćam kolačiće") za pojedinačne uporabe podataka kako bi pohranili i/ili dohvatili podatke na uređaju (IP adresa, korisnički ID, podatci preglednika). Podaci se koriste za personalizirane oglase i sadržaj, mjerenje oglasa i sadržaja i za stjecanje znanja o ciljnim skupinama i razvoju proizvoda. Više informacija o pristanku i mogućnostima podešavanja možete u svakom trenutko pronaći ovdje. Klikom na "Odbaci kolaćiće" možete u bilo kojem trenutku odbiti svoj pristanak.


Upotreba podataka

Tvrtka AL-KO Gardentech d.o.o. surađuje s partnerima koji također obrađuju podatke preuzete s Vašeg uređaja (podaci za praćenje) u vlastite svrhe (npr. stvaranje profila) / u svrhu trećih strana. U tom smislu, ne samo da prikupljanje podataka o praćenju, već i njihova daljnja obrada od strane ovih pružatelja usluga zahtijeva pristanak. Podatci o praćenju prikupljaju se samo kada kliknete na gumb "Prihvaćam kolačiće" naveden na baneru. Partneri su sljedeće tvrtke: Facebook Ireland Limited, Google Inc., Microsoft Ireland Operations Limited, Outbrain Inc., Criteo SA.

Daljnje informacije o obradi podataka od strane ovih partnera mogu se naći u izjavi o zaštiti podataka. Informacije su također dostupne putem poveznice na baneru.