Svježi zrak za vaš travnjak

Uz redovno malčiranje, travnjake treba uvijek prozračivati u proljeće i jesen kako bi se ponovno dobilo dovoljno "zraka za disanje". Čelične oštrice prozračivača pri tome prodiru u travnjak i temeljito uklanjaju filc, mahovinu i biljne ostatke. Nakon prozračivanja, obrađene površine treba odmah nagnojiti, dosijati i obilno zaliti. Ove mjere poboljšavaju unos hranjivih sastojaka i navodnjavanje, te u konačnici potpomažu rast trave. Snažni električni i benzinski prozračivači tvrtke AL-KO učinkovito vam pomažu u ovom tretmanu pomlađivanja.

Više informacija >

Filter proizvodaPronađeno 12 proizvoda
Br. art.: 127375 Opet raspoloživo od 16.07.2024
799,00 EUR
Br. art.: 113465 Opet raspoloživo od 16.07.2024
179,00 EUR
Br. art.: 113829 Opet raspoloživo od 16.07.2024
389,00 EUR
Br. art.: 113573 Opet raspoloživo od 16.07.2024
139,00 EUR
Br. art.: 112800 Opet raspoloživo od 16.07.2024
139,00 EUR
Br. art.: 113574 Opet raspoloživo od 16.07.2024
199,00 EUR
Br. art.: 114040 Opet raspoloživo od 16.07.2024
159,00 EUR
uklj. 25% PDV plus Troškovi dostave

Vaše prednosti

AL-KO prozračivači prednosti| Podešavanje radne dubine

Uvijek prava radna dubina

Dubina rada može podesiti na jednu od pet razina samo jednim pokretom ruke, što je važno, jer na primjer, oštrice prilikom prozračivanja trebaju samo dodirivati tlo, kako se ne bi nepotrebno brzo trošile i kako ne bi oštetile korijenje trave.

AL-KO prozračivači prednosti| Ventilacija

Ventilacija motora

Veliki otvori za ventilaciju osiguravaju dovoljnu ventilaciju motora i vizualno su atraktivno integrirani na kućištu.

AL-KO prozračivači prednosti| Pohrana uz uštedu prostora

Jednostavno skladištenje

Vrlo jednostavno sklopiv što osigurava jednostavan transport i uštedu prostora za pohranu.

AL-KO prozračivači prednosti| Izmjena noževa

Zamjena noževa

Brzo i jednostavno bez alata zamijenite valjke za rahljenje. Vizualni indikator sigurnosti pokazuje je li valjak pravilno umetnut.

AL-KO prozračivači | Benzinski, električni ili baterijski
Benzinski, akumulatorski ili električni?

Srednje travnjake možete prozračiti brzo i jednostavno prozračivačem na električni pogon, bez emisija i s niskom razinom buke. Preporučujemo model AL-KO Combi Care 38 E Comfort.

Prednost benzinskog prozračivača je što se može koristiti fleksibilno i bez kabela, što ga čini idealnim za veći vrt ili teško dostupne prostore. Njegov snažni motor također je pogodan za obradu tvrđih travnatih površina.

AL-KO prozračivači | Nož

Korisna informacija

| Kada prozračivati
Provucite male metalne grablje kroz svoj travnjak: ako vidite mahovinu ili stare ostatke pokošene trave, vrijeme je za prozračivanje - ili ako se na vašem travnjaku širi korov,
to je jasan znak, da vaš travnjak ne napreduje ispravno.

| Ovako radi prozračivač
Naši prozračivači imaju rotirajući valjak s čeličnim noževima, koji pri svakom okretaju kratko prodiru u zemlju.

| Podešavanje visine
Prilikom prozračivanja postavite ispravnu visinu, ne bi trebalo prekoračiti radnu dubinu prodiranja od 2 do 3 milimetra. Spremnik za sakupljanje također je važan kako bi se ostatci odmah uklonili.

| Sastav tla
Takozvani „filc" ima tendenciju stvaranja na glinovitim tlima, sjenovitim travnjacima ili područjima koja zadržavaju vlagu. Takva tla biste trebali češće rahliti i prozračivati.

| Pravo vrijeme za prozračivanje
Najbolje je prozračivati u proljeće (travanj) i jesen (rujan). Nakon prozračivanja travnjak bi tebao imati vremena za regeneraciju. Molimo prije pokosite travnjak.

| Benzinski ili električni prozračivač
Električni prozračivači prikladni su za srednje velike travnjake, stvaraju malu buku i rade bez emisija. Benzinski prozračivači fleksibilno se mogu koristiti i na većim površinama.


Prozračivači | AL-KO Objašnjenje mehanizma prozračivanja
Rahljenje & Prozračivanje

Gotovo svaki vlasnik vrta sanja o prekrasnom, bujnom zeleno travnjaku. Ali zašto neki vrtovi izgledaju poput suhe pustinje, a travnjak u susjednom vrtu svake godine iznova zasja najljepšom zelenom bojom? Uglavnom razlog leži u tome što susjed redovito prorahljuje i prozračuje svoj travnjak. To su dva procesa koja su bitna za blistavu livadu. Prozračivanje je neophodno kako bi travnjak mogao upiti dovoljno hranjivih sastojaka i dobiti dovoljno zraka za disanje. Rahljenje je, jednostavno objašnjeno, intenzivnije prozračivanje, pri čemu noževi prozračivača prodiru duboko u tlo. To još više rahli tlo i omogućuje mu prekrasno obnavljanje. Vrtlari obično prorahljuju svoj travnjak u proljeće, kako bi ga osvježili nakon hladne zime. To bi trebalo ponoviti na jesen. Pogotovo ako je zima rije bila posebno teška. Tako će travnjak dobiti ponovno hranjive sastojke potrebne za preživljavanje sljedeće zime.


Što točno znači rahljenje?

Uređaj za rahljenje ima valjak za rahljenje sa stupnjevanim čeličnim noževima. Oni prodiru duboko u tlo i tako uklanjaju preostali filc, mahovinu i ostatke trave. To se može usporediti sa čvrstim grabljama uskih zuba koja djelomično ulazi u tlo, a prilikom izvlačenja sa sobom vuče dio travnatog filca. Ova se metoda može koristiti i za male površine, kod većih površina travnjaka sa filcom preporučujemo motorni prozračivač. Bez obzira na vrstu uređaja koja se koristi, važno je ukloniti dijelove biljaka koji su zimi uginuli, jer oduzimaju svjetlost i zrak travama koje niču. Napominjemo da treba prozračivati samo suhi, svježe pokošeni travnjak.


kada i koliko često treba prozračivati?

Travnjak se ne smije obrađivati prerano - samo kada se može isključiti pojava mraza na tlu. Također je važno da je tlo suho. Da bi se postigao dobar rezultat, travu je potrebno prije pokositi na visinu približno 3 do 4 cm. To olakšava prolaz valjka za rahljenje kroz travu. To znači u ožujku i travnju, ovisno o vremenskim prilikama. Moguće je i u rujnu sve dok zemlja ima dovoljno topline. Dovoljno je prozračivati jednom ili sva puta godišnje. Još jedan savjet: sakupljeni filc ne bi trebalo nakon toga stavljati na kompost.

Na ovo biste trebali paziti prilikom prozračivanja

Uz rahljenje, travnjak bi trebalo redovito prozračivati. Neki naši uređaji su pored valjka za rahljenje opremljeni i valjkom za prozračivanje. Za razliku od rahljenja prozračivanje je moguće češće tokom cijele godine, tako da zeleno duže ostaje svježe. U tehničkoj se terminologiji ovaj postupak naziva ,aerifikacija'.

Prozračivanje je gotovo samo po sebi objašnjeno. Pri tome valjak za prozračivanje, s učinkovitim opružnim zupcima od čelika, prodire duboko u tlo. Ovaj proces je stoga važan jer se površina postepeno sabija, te tako više ne prima dovoljno kisika. Osim toga travnjak nakon prozračivanja bolje apsorbira vodu, te se time sprječava takozvano preplavljivanje. Hranjive tvari tako bolje dopiru do korijena trave.


Mjere nakon prozračivanja i rahljenja

U oba slučaja travu tada treba jako zalijevati i gnojiti. Prava je to blagodat za tlo i biljke, koje osim kisika mogu dobiti vodu do korijena. Nakon rahljenja gnojivo ima veći učinak, budući se hranjive tvari mogu bolje apsorbirati i preraditi. Možda će biti potrebno dosijavanje travnjaka.

Zaključak: niti jedan vrlar ne bi trebao propustiti prozračivanje i rahljenje. Travnjaku je također potreban piling jednom ili dva puta godišnje, tako da u proljeće zasja i raste u punom sjaju. Oaj tko se ovoga drži, ne mora više biti ljubomoran na vrt svoga susjeda.


Pravi uređaji za rahljenje

Pri kupnji posebnu pozornost treba obratiti na radnu širinu i svostruku funkcionalnost (rahljenje i prozračivanje). Danas se rahli povremeno ručnim alatom. npr. grabljama ili ručnim prozračivačem. Taj je posao naporan, radno intenzivan i teško izvediv kod većeg travnjaka. Električna inačica znatno olakšava rad i smanjuje napor. Kvalitetnni prozračivači također sakupljaju i filc i mrtve ostatke biljaka u vreću za sakupljanje, tako da nema potrebe da ih sakupljate naknadno. Poput kosilica za travu, i prozračivači su dostupni kao uređaji na benzinski ili električni pogon.

Iako ono s benzinskim motorom obično imaju snažnije motore i optimalno su dizajnirani za veće travnjake, električni prozračivači posebno su impresivni zbog svoje male težine. Najveći nedostatak je strujni kabel, koji se mora vući i premiještati tijekom cijelog radnog procesa.

Prozračivač koristite efikasno 

Rahlite tlo samo kada nije prehladno. Tlo ne smije mrznuti. Jer nakon rahljenja travnjaku je potrebna vlaga za regeneriranje. Prilikom rahljenja čelične oštrice valjka za rahljenje trgaju mahovinu, filc i odumrlu travu iz travnjaka. To pospješuje unos hranjivih sastojaka do biljke i uništava mahovinu.

Za učinkovito rahljenje travnjaka preporučujemo na primjer električni prozračivač AL-KO Combi Care 36 E Comfort ili benzinski prozračivač AL-KO Combi Care 38 P Comfort. Praktično: opremljeni košarom za sakupljanje, uređaji sakupljaju olabavljene dijelove biljaka - naknadno ih nije potrebno lomiti. Nakon rahljenja potrebno je gnojiti. Zatim ručno ili moću rasipača ravnomjerno dosijte i obilno zalijte travnjak.


Želite li kolačiće?

Tvrtka AL-KO Gardentech d.o.o. i njeni partneri trebaju vaš pristanak (kliknite na "Prihvaćam kolačiće") za pojedinačne uporabe podataka kako bi pohranili i/ili dohvatili podatke na uređaju (IP adresa, korisnički ID, podatci preglednika). Podaci se koriste za personalizirane oglase i sadržaj, mjerenje oglasa i sadržaja i za stjecanje znanja o ciljnim skupinama i razvoju proizvoda. Više informacija o pristanku i mogućnostima podešavanja možete u svakom trenutko pronaći ovdje. Klikom na "Odbaci kolaćiće" možete u bilo kojem trenutku odbiti svoj pristanak.


Upotreba podataka

Tvrtka AL-KO Gardentech d.o.o. surađuje s partnerima koji također obrađuju podatke preuzete s Vašeg uređaja (podaci za praćenje) u vlastite svrhe (npr. stvaranje profila) / u svrhu trećih strana. U tom smislu, ne samo da prikupljanje podataka o praćenju, već i njihova daljnja obrada od strane ovih pružatelja usluga zahtijeva pristanak. Podatci o praćenju prikupljaju se samo kada kliknete na gumb "Prihvaćam kolačiće" naveden na baneru. Partneri su sljedeće tvrtke: Facebook Ireland Limited, Google Inc., Microsoft Ireland Operations Limited, Outbrain Inc., Criteo SA.

Daljnje informacije o obradi podataka od strane ovih partnera mogu se naći u izjavi o zaštiti podataka. Informacije su također dostupne putem poveznice na baneru.